34. W – čtení od 5. května 2017

Přehled akcí

  • V úterý 9. května se od 16:30 koná rodičovská schůzka 7. třídy.
  • V úterý 9. května se od 17:00 koná rodičovská schůzka 2. třídy.
  • Ve středu 10. května se od 16:30 koná rodičovská schůzka 5. třídy.
  • Ve čtvrtek 11. května hrají děti rodičům a na oplátku také rodiče svým prvňáčkům divadelní představení – od 16:30.
  • Ve čtvrtek 11. května se od 16:30 koná koncert houslistů.
  • Ve dnech 12. – 13. května se ve škole koná Setkání rodičovských iniciativ w-škol.
  • V pondělí 15. května se od 17:00 koná přednáška Godiho Kellera na téma „Jak být dnes rodičem?“.
  • V úterý 16. května je v rámci vyučování pro 6. a 7. třídu připravena přednáška o kyberšikaně.
  • Ve středu 17. května od 16:30 sehraje 8. třída své ročníkové divadlo „Babička v trenkách“.
  • V pátek 19. května odjíždí 5. třída na dva dny do Semil na Olympiádu waldorfských škol.
  • Ve dnech 21. – 24. května bude 7. třída na astronomickém kurzu na Luckém vrchu.
  • Ve středu 23. května se od 16:30 koná rodičovská schůzka 4. třídy.
  • Ve dnech 22. – 25. května si 5. třída užije projektové dny na Helfenburku.
  • Ve dnech 22. – 25. května vyjede 1. třída na projektové dny na Konopáč.
  • Ve dnech 25. – 28. května se 4. třída vydá na projektové dny na Helfenburk.
  • V pondělí 29. května se ve Slatiňanech budou konat Rytířské hry 6. třídy.

Vítání včeliček

v úterý 9. května 2007 v 17 hodin na školní zahradě

Do školní zahrady přibyl nový domeček, v něm několik tisíc včeliček a jejich matička královna Alžběta I.
Protože se včely vrací do některé z pardubických základních škol po dlouhé době poprvé, jde jistě o výjimečnou událost.

Za zřizovatele pronese uvítací proslov Mgr. Jakub Rychtecký, náměstek primátora města Pardubic a na vítání se dále zúčastní žáci, rodiče a učitelé školy.

Přijďte také, rádi Vás uvidíme!

vítání-včeliček

Přednáška Godiho Kellera

v pondělí 15. května od 17 hodin „Jak být dnes rodičem“

Godi Keller je norský učitel s třicetiletou praxí, spisovatel, vypravěč a oblíbený lektor. Vede pedagogické kurzy po celé Evropě i mimo ni. V současnosti se zabývá především výchovou v době dospívání, těžce vzdělavatelnými dětmi a otázkou autority a rolí rodičů. Před svým turné po Indii se zastaví na 14 dní v Čechách. Více na www.godikeller.com.

přednáška Godi Keller 15. 5. 2017

Den Země

V pátek 21. 4. v rámci oslav Dne Země proběhl výukový program pod vedením pana Jeglíka z neziskové organizace GREN LIFE. Tentokrát byla dětem představena další aktivita organizace a to záchrana ostrovů, na kterých se rozmnožují mořské želvy. Dobrovolníci se účastní úklidu odpadků a učí domorodce s odpady nakládat a dále je recyklovat.

Dar pro Green Life

Na jarní slavnosti se vybrala částka 2 363 Kč, kterou jsme na páteční přednášce věnovali společnosti Green Life. Peníze budou využity k ochraně či vykoupení dalších částí pralesa.
Děkujeme za pomoc a podporu. 

KIN-BALL

Ve středu 26. 4. se KIN-BALLové družstvo starších a mladších žáků účastnilo mistrovství ČR, které probíhalo v Praze. Obě družstva shodně obsadila 2. místo v kategorii kluby.
Ranní zpoždění vlaku i MHD nemělo vliv na výkon a utkání si děti opravdu užily. Finálová utkání se protáhla a tak jsme se zpět domů vrátili až v půl osmé.

Zprávy z kuchyně

Jak oživit zdánlivě fádní hrachovou polévku?

V pátek jsme ve škole vyzkoušeli do hrachové polévky přidat krutonky z kukuřičné krupice – polenty a k velkému překvapení celé kuchyně musíme říci, že se tato zkouška setkala s úspěchem. Polentové krutonky jsme připravili z bio polenty „za minutku“ od českého dodavatele Country life. A že je polenta hotová za minutku je pravdou. Pokud někdo netuší, co je polenta, tak je to tepelně upravená kukuřičná krupice.

Polenta patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a severní Itálii, kde se řadí mezi vyhlášené kulinářské lahůdky. V zakavkazských zemích se jí říká „mamaliga“.
Jak jsme ji připravili? Do vroucí vody 1,5l se vysype obsah celého balení –  400g, přidáte 1 lžičku soli a 2 lžíce olivového oleje, 1 minutu vaříte. Pozor horká polenta ráda v hrnci prská, a pokud se jí spálíte, není to moc příjemné. Jakmile je uvařená je vhodné ji přemístit do pekáčku vymazaného olivovým olejem, výšku výsledné polenty volte podle toho, jaký výsledný pokrm připravujete (krutony do polévky, polentové trojhránky nebo hranolky, či podklad na pizzu…). Nechte řádně vychladnout, ideálně přes noc, druhý den rozkrájejte dle libosti na kostičky, nudličky… a opečte v troubě do křupava. Dobrou chuť.

Vši

Prosíme o kontrolu vlasů, ve škole se opět objevily vešky.